Biram Zdravlje logo

Sirup nije džem da se kuha u garaži

Lijek ili preparat iz kucne radinosti shadow illustration

Razni biljni preparati koje možemo pronaći u neovlaštenim izvorima, kao npr. neprovjerene online prodaje, ne podliježu zahtjevnim kontrolama kvalitete i djelotvornosti, a proizvođači takvih preparata slobodni su preuveličavati tvrdnje o efikasnosti.

Kako birati biljne, a efikasne lijekove

Kašalj je jedan od najčešćih razloga zbog kojih pacijenti dolaze u apoteku u potrazi za savjetom i olakšanjem. Mnogi pacijenti pritom, potpuno opravdano, traže prirodne, biljne preparate jer vjeruju da tako rade najbolje za sebe.

Ipak, važno je da pri odabiru nekog od brojnih sirupa ili otopina na policama apoteka pacijenti prime sve potrebne informacije kako bi zaista mogli donijeti ispravan izbor.

Svi prirodni proizvodni nisu jednako sigurni niti efikasni

Da bi sirup protiv kašlja bio registrovan kao lijek mora proći strogu proceduru registracije koju propisuju nadležna tijela za zdravstvo, kao što je u Bosni i Hercegovini Agencija za lijekove i medicinska sredstva.

Ovaj proces uključuje detaljnu ocjenu obimne dokumentacije o proizvodu kako bi se osigurala sigurnost, efikasnost i kvalitet proizvoda. Tek kada se dokaže da proizvod ispunjava stroge kriterije za zadovoljavajuću sigurnost, efikasnosti kvalitet, odobrava se njegova registracija u kategoriji lijeka.

S druge strane, razni biljni preparati, posebno oni koje možemo pronaći u neovlaštenim izvorima, kao što su npr. neprovjerene online prodaje, na tržište dolaze puno jednostavnije.

Oni ne podliježu zahtjevnim kontrolama kvalitete i djelotvornosti, a proizvođači takvih preparata slobodni su preuveličavati tvrdnje o efikasnosti.

Iako nam riječ „prirodno“ ili “biljno” često signalizira da se pred nama nalazi nešto što je dobro za nas, pri kupnji proizvoda koji će pomoći našem zdravlju potrebno je voditi se onime što je najbolje za nas.

Svaki sirup nije lijek

Znate li da svaki proizvod protiv kašlja nije lijek?

Na policama ćete često u dijelu posvećenom kašlju vidjeti različita pakovanja proizvoda brojnih proizvođača, a pritom vam neće već na prvi pogled biti jasno kada je riječ o lijeku, a kada je riječ o dodatku ishrani. To znači da kupci zapravo ni ne znaju kojim se kriterijem voditi.

Evo pitanja koja možete postaviti farmaceutima/apotekarima kada tražite efikasan, biljni lijek protiv kašlja:

  • Je li proizvod registrovan kao lijek ili dodatak ishrani?

  • Služi li proizvod liječenju bolesti i simptoma?

  • Postoje li dokazi o efikasnosti?

  • Postoje li dokazane tvrdnje o sigurnosti proizvoda?

Ako ste dobili potvrdan odgovor na ove tvrdnje, iz apoteke ćete izaći s biljnim lijekom koji će vam pomoći liječiti bolest.

 

Kako izabrati prirodan i efikasan lijek. shadow illustration

Kako izabrati prirodan i efikasan lijek

Kako se proizvodi biljni lijek

Da bi se neki proizvod registrovao kao lijek, potrebno je proći detaljnu i rigoroznu kontrolu od strane nadležnih evropskih i nacionalnih tijela u Bosni i Hercegovini po jasnim i strogo definisanim kriterijima koji nisu ništa manje rigorozni od lijekova koji nisu biljnog porijekla.

U slučaju da je riječ o lijeku koji svoju snagu crpi iz biljaka, kontrola započinje već kod uzgoja biljke, njezinog branja, skladištenja i prerade.

Prirodni lijek vs. preparat iz kućne radinosti

Za lijekove se provodi kontrolisani uzgoj biljaka te precizni procesi prerade i ekstrakcije kako bi se osigurala konzistentnost i kvalitet.

Suprotno tome, preparati iz kućne radinosti mogu rezultirati nedostatkom aktivnih (djelotvornih) supstanci i velikom količinom nepoželjnih supstanci i nečistoća, bakterija ili plijesni kao posljedica nestručnog rukovanja.

Za takve kućne preparate ne možemo znati koliko je njihovo trajanje, niti šta su tačno po sastavu.

 

Prirodni lijek za kašalj Prospan.

Bršljan

Prirodni lijek vs. preparat za kašalj

Med, čajevi, preparati ljekovitog bilja – riječ je o zdravim namirnicama koje mogu biti dio zdrave ishrane te se npr. mogu naći kod lokalnih proizvođača i porodičnih poljoprivrednih gazdinstava. Ali, ako osjećate simptome koji upućuju na bolest, potražite savjet stručne osobe i birajte lijekove.

Jedna od glavnih poteškoća s kućnim preparatima je nedostatak preciznosti u doziranju. Bez jasnih uputa i standardizovane količine aktivne supstance nemoguće je osigurati pravilnu dozu potrebnu za terapijski efekat, što može rezultirati nedovoljnim djelovanjem ili čak predoziranjem.

Birajte prirodno – ali samo ako djeluje!

Registrovani biljni lijekovi koji su prošli rigorozne testove sigurnosti i efikasnosti pouzdana su i sigurna terapija protiv kašlja kao npr. lijekovi dobiveni iz suhog ekstrakta lista bršljana. Oni nastaju izdvajanjem aktivnih supstanci iz ljekovitog bilja s klinički dokazanim efektima, a na tržište dolaze tek onda kada su zadovoljene stroga kontrola proizvodnje i kvaliteta koje su razvijene prema najnovijim naučnim saznanjima. Dodatno, u Bosni i Hercegovini kvalitet svih lijekova, pa tako i biljnih, redovno i nasumično kontroliše državna Agencija nadležna za lijekove.

Biljni lijek jednostavno je dozirati, kvalitet je standardizovan, a djelovanje naučno dokazano.

Ne zaboravite

Kada tražite olakšanje protiv kašlja, imajte na umu da svi proizvodi ne nude isti nivo kvalitete, sigurnosti i efikasnosti.

Birajte dobro provjerene, registrovane biljne lijekove koji imaju dokazano djelovanje te pružaju osiguranje da se koristi proizvod koji je prošao kroz stroge testove i postupke kako bi se osigurala sigurnost i efikasnost.

Bez obzira na to za šta se odlučite, uvijek je pametno konsultovati se s kvalifikovanim zdravstvenim radnikom prije početka nove terapije.