Detoksikacija – kada, zašto i koliko?
Čini se kao da su praznici odavno prošli, a svi i dalje živo pamtimo ona dva ručka zaredom, koja smo imali prvo sa svojom porodicom pa s taštom ili svekrvom.
Da li mislite da smo se „izvukli” od dobijanja viška kilograma? Činjenica je da sve s odlaganjem dolazi na naplatu i našem organizmu treba obnova, preporod, ponovno rođenje… Nazovite to kako želite. Nije reč samo o dobijanju viška kilograma – već uopšte o uticaju štetnih namirnica unesenih tokom praznično-zimskog perioda.
Organizam ima svoj sistem čišćenja, a detoksikacija je prirodan način koji ubrzava taj proces i pomaže vam da se zaštitite od bolesti!
Otrovi mogu da potiču od normalnih procesa, koji se u našem telu odvijaju prilikom unosa hrane, ili od udisanja hemikalija, poput pesticida, sredstava za čišćenje, aditiva u hrani, dima cigarete…
Pod treba redovno čistiti – naše telo isto!
Svaki proces čišćenja (pritom mislimo na kućne poslove) nije baš zabavan, ali kad je posao gotov, osećate se korisno, srećno i ugodno! Tako ćete se osećati i nakon detoksikacije tela – preporođeno!
Nećemo vam u detalje govoriti kuda sve te štetne materije odlaze iz vašeg tela – jer je to sasvim očigledno. Reći ćemo vam onaj lepi deo, a to je šta se događa tokom i nakon detoksikacije, kako je treba sprovesti i koliko često.
Koliko često treba da radim „generalku” svog tela?
Taj proces bi trebalo obavljati jednom do tri puta godišnje. Nikako više od 3 puta. Najbolje je raditi „generalku” nakon praznika i posle jela bogatih kalorijama, kao i kada osećate neke od niže navedenih tegoba. Treba da traje od 3 do 7 dana.
Zašto i kada da se uopšte „čistim"?
Danas živimo ubrzano i svi vaši organi su prezaposleni. Jedemo tešku i nezdravu hranu koja odgovara modernom stilu života – a organizam treba da je preradi.
Ako takav način života vodite bez pauze za svoj organizam – mogu uslediti razne poteškoće, poput:
- neobjašnjivog umora i nedostatka energije;
- loše probave i nadutosti;
- poremećaja menstrualnog ciklusa;
- iritirane kože, lošeg tena i alergije;
- glavobolja, slabog pamćenja i koncentracije
Dojilje, deca, pacijenti s hroničnim degenerativnim bolestima, rakom ili tuberkulozom treba da se savetuju sa svojim lekarom pre detoksikacije.
Poželjne i nepoželjne namirnice?
Planovi detoksikacije mogu da uključuju specijalnu dijetalnu ishranu, bilje, hidroterapiju, vežbu, tehnike disanja i/ili terapije u sauni.
Tokom „čišćenja” izbegavajte: brzu hranu, kafu, alkohol i cigarete, so, zaslađene i gazirane sokove, hranu s puno masti, slatkiše i grickalice, konzervirana i gotova jela, namirnice koje sadrže pšenicu i gluten.
Zvezde vaše ishrane treba da budu voće i povrće. Obroci tokom celog dana treba da budu lagani, ne smete da ih preskačete i duže gladujete tokom dana, jer ćete se kasnije prejedati – a takvo ponašanje nastojimo da izbegnemo! Povrće pripremajte što kraće kako bi korisne supstance ostale sačuvane.
Salate od povrća su odlične u ubrzavanju metabolizma, jačanju imuniteta i čišćenju organizma od otrova. Salate začinite kvalitetnim ekstra devičanskim maslinovim uljem.
Dobro je da unosite što više tečnosti – bilo u obliku vode, čajeva ili supa (oko 2 l dnevno). Tople supe od povrća, kao i sokovi od svežeg voća i povrća, pravi su način za podizanje energije.
Ponavljanje je majka znanja – pa ćemo vam ponovo reći da je idealno vreme za sprovođenje detoksikacije, osim januara, proleće ili leto. Zimi se jede teža i masnija hrana, a manje povrća i voća, pa je pre leta preporučljivo pročistiti organizam i pripremiti ga za sezonsko voće i povrće.
Očistite svoj organizam i osećaćete puno energije!