Zašto biste svaki dan trebali popiti šolju čaja od đumbira
Đumbir je egzotična biljka koja se već hiljadama godina koristi ne samo kao začin za slatka i slana jela već i kao lijek.
Ova ljekovita začinska biljka je porijeklom iz južne Azije. Najkvalitetniji đumbir danas se uzgaja u Australiji i Jamajci, zatim u Indiji i Kini, a dolaskom u Evropu, korijen đumbira ubrzo je postao neizostavni dodatak svakom jelu.
Aktivni sastojak đumbira je gingerol – uljasta gusta tečnost ljutkastog ukusa, ima osobinu analgetika, djeluje protuupalno i antioksidativno te ima antibakterijsko djelovanje. Nutritivna vrijednost đumbira je zapanjujuća. Sadrži vitamin C, vitamine B grupe, magnezij, željezo, kalcij, kalij, natrij i fosfor. Dakle, nesumnjivo je da ovaj nevjerovatan začin zahvaljujući svojim ljekovitim sastojcima ima brojne dobrobiti za zdravlje!
Sigurno ste do sada već naišli na kulinarske recepte u kojima se naribani đumbirdodaje slatkim i slanim jelima ili tijestu za kolače. Ali ovo nije jedina namjena ove gomoljaste biljke.Često se u svrhu ljekovitosti priprema čaj od svježeg đumbira koji ugodno zagrijava cijelo tijelo. Čaj od đumbira se koristi za ublažavanje raznih tegoba, a u nastavku pročitajte zašto biste svaki dan trebali popiti šolju čaja od đumbira.
Podstiče probavu i čisti organizam
Đumbir se već odavno koristi za dobru probavu i za ublažavanje crijevnih tegoba. Ova začinska biljka ima protuupalna svojstva te sadrži enzim zingibain, koji pomaže u probavi proteina. Čaj od đumbira efikasno djeluje na neugodne probavne tegobe i čisti organizam od otrovnih toksina koji se talože u organizmu.
Priprema čaja:
Stavite oguljeni đumbir (2 komada od 5 cm debljine) u pola litre kipuće vode i kuhajte ga na laganoj vatri 20 minuta. Čaj procijedite te po želji dodajte med i limun.
Pijte često ovaj melem za želudac i crijeva, vaša probava će vam biti zahvalna, a nadutost uzrokovana brzim i prekomjernim jedenjem će biti smanjena.
Lijek protiv gripe i prehlade
Prirodni lijekovi koji nam pomažu u borbi protiv prehlade i gripe svuda su oko nas, bitno je znati prepoznati ih i primijeniti. Čaj od đumbira je već od davnina prepoznat kao lijek protiv prehlade i gripe, smiruje kašalj te zbog svog antibiotskog svojstva djeluje efikasno protiv upala. Ovaj ljekoviti napitak čudesna je prevencija protiv prehlada i gripe koje nas očekuju tokom nadolazećih hladnih mjeseci.
Kako biste dočekali zimu spremno i očuvali imuni sistem organizma, savjetujemo vam da već sada počnete konzumirati sljedeći napitak:
U 2,5 dl vrele vode dodajte 4 do 5 tankih šnitica oguljenog đumbira. Kuhajte poklopljeno 5 minuta i sklonite sa vatre da odstoji još 5 minuta poklopljeno. Kada procijedite čaj, dodajtesok od pola limuna i zasladite kašikom meda.
Poboljšava cirkulaciju i smanjuje rizik od srčanog udara
Poznato je da je voda najveći prijatelj zdravlja, ako nedostaje voda, pritisak u organizmu pada, a cirkulacija postaje otežana. Za normalnu cirkulaciju potrebno je popiti oko litru i po vode dnevno. Čaj od đumbira također podstiče cirkulaciju,zagrijava cijelo tijelo tako da potiskuje krv do kapilara na površinu kože. Zahvaljujući svom aktivnom sastavu gingerolu pospješuje cirkulaciju krvi, spriječava zgrušavanje i smanjuje rizik od nastanka bolesti srca i krvnih sudova.
Redovnom konzumacijom čaja od svježeg đumbira možete spriječiti nakupljanje plaka u arterijama i značajno smanjiti rizik od nastanka srčanog i moždanog udara.
Ublažava mučninu
Čaj od đumbira ima vrlo smirujuće djelovanje, a brojna istraživanja potvrđuju da đumbirspriječava jutarnju mučninu kod trudnica, morsku bolest, povraćanje i mučninu kod vožnje.Kada osjetite prve znakove mučnine popijte čaj od đumbira, djelovaće umirujuće na vaš organizam i time ćete spriječiti mučninu i povraćanje.
Brojna su ljekovita svojstva koja krase ovu gomoljastu biljku. Osim navedenih karakteristika čaj od đumbira ublažava simptome artritisa, koristi se kod alergija, djelotvoran je lijek protiv migrene, djeluje kao antiseptik, snažan je antioksidans koji pospješuje funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma.
Đumbir je odličan prirodni lijek koji djeluje protuupalno, a njegovo korištenje u svakodnevnoj ishrani u obliku čaja ili kao začin doprinijeće cjelokupnom zdravlju vašeg organizma.