Biram Zdravlje logo

Obična prehlada ili upala sinusa?

shadow illustration

Iako se mogu javiti slični simptomi, prehlada i upala sinusa su različite bolesti. Ponekad je teško odrediti da li je riječ o prehladi ili o upali paranazalnih sinusa - sinuzitisu.

Česti simptomi prehlade su curenje iz nosa, začepljen nos, otežano disanje na nos, glavobolja, kašalj, kihanje, bol u tijelu.

Prehlada kod koje je snažna otečenost nosne sluznice uz povećano nakupljanje sekreta potiče razvoj sinuzitisa. U tom slučaju anatomska ušća sinusa su začepljena i sinusi nemaju dovoljnu ventilaciju, zbog čega se stvaraju idealni uslovi za razmnožavanje uzročnika infekcije.

Sinuzitis se može javiti u svim dobnim skupinama.

Bolesnici sa sinuzitisom se žale na slijedeće simptome: glavobolju, začepljen nos, curenje iz nosa, opštu malaksalost, ograničeno disanje na nos, nekad uz smanjen ili potpuni gubitak mirisa, glavobolju koja postaje intenzivnija pri saginjanju.

Ako se bolovi javljaju u području čela i očiju upućuju na upalu frontalnih-čeonih sinusa.

Bolovi oko vilica ili obraza upućuju na upalu sinusa gornje vilice - maksilarni sinuzitis.

Maksilarni i frontalni sinuzitis najčešće su vrste sinusitisa.

Kako biste prevenirali da prehlada pređe u sinuzitis savjetuje se smanjenje začepljenosti nosa. Ovo postižemo dovoljnom hidratacijom, provjetravanjem prostorija, inhalacijama, sprejevima za nos itd. Također, postoje i prirodni lijekovi koji djeluju na simptome začepljenosti i koriste se kako kod prehlade tako i kod sinuzitisa.

 

mr. med. sc. dr. Aida Dervišević-Hasečić, specijalista otorinolaringolog